Suriname zet ex-minister van Financiën op de telex (UPDATE)

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft dinsdag een opsporingsbericht uit laten gaan voor de ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad (57). Hij was minister in de na de recente verkiezingen afgetreden regering van Desi Bouterse.

Spoorloos

Volgens de procureur-generaal bij het Hof van Justitie in Suriname wordt Hoefdraad verdacht van  overtreding van de Anti Corruptiewet, overtreding van de Bankwet, overtreding van de Wet Moneylaundring, ambtsverduistering en oplichting. Hoefdraad was al enige tijd spoorloos.

Volgens dagblad De Ware Tijd heeft Hoefdraad zelf dinsdag een kort geding aangespannen tegen de staat Suriname, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie. Hij vindt dat hij had moeten worden gehoord voordat het parlement instemde met zijn vervolging. De NDP, de partij van Bouterse, onthield zich bij de stemming over dat besluit.

Sjoemelen

Hoefdraad zou op verschillende manieren van zijn invloedrijke positie misbruik hebben gemaakt, bijvoorbeeld door te profiteren van de verkoop van staatseigendommen en door sjoemelen met royalty’s van goudbedrijven. De verdenkingen zijn een uitvloeisel van een strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige baas van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, die al sinds begin februari vast zit op verdenking van fraude en malversaties. Onderzocht wordt in hoeverre Van Trikt handelde in opdracht van Hoefdraad.