Rel Surinaamse diplomaat gesust (UPDATE)

Nederland en Suriname lijken een politiek gevoelig akkefietje in lieve vrede met elkaar te hebben afgewikkeld. De zoon van de tijdelijk zaakgelastigde voor Suriname in Nederland is recentelijk in Nederland verdachte geweest van een misdrijf, maar is daarvoor niet vervolgd. Hij zou door diplomatieke onschendbaarheid van de haak zijn gegaan. (foto Radio Nederland Wereldomroep)

Tegelijkertijd heeft vader en tijdelijk zaakgelastigde David Abiamofo (foto) een klacht over een politieinval in zijn residentie ingetrokken.

Bovendien heeft Suriname vorige maand besloten Abiamofo te vervangen en terug te halen naar Suriname. Abiamofo is een prominent lid van de A-comibinatie, een groep partijen die aan de regeringscoalitie deelneemt.

Zowel in Suriname als in Nederland circuleerde al enige het tijd het gerucht dat de zoon van Abiamofo een misdrijf zou hebben gepleegd. 

De politie Haaglanden zegt overigens in verband met ‘diplomatieke onschendbaarheid en privacybelangen’ niets over een dergelijke kwestie te kunnen mededelen. Tussen Nederland en Suriname liggen diplomatieke verhoudingen uiterst gevoelig. Dat Suriname een “tijdelijk zaakgelastigde” (in feite de ambassadeur) in Nederland plaatst is illustratief voor de precaire relatie tussen de twee landen. Suriname toont daarmee opzichtig aan geen reden te zien haast te maken met het installeren van een ambassadeur in Nederland.

De Surinaamse krant De West heeft geschreven dat de jonge Abiamofo zelfs ‘herhaaldelijk’ met de politie in aanraking zou zijn geweest. En dat dit ‘weerspannige gedrag’ de Nederlanders zodanig de keel uit hing dat middels een, ongetwijfeld subtiele, démarche aan de Surinaamse autoriteiten kenbaar is gemaakt dat het gezin Abiamofo beter kan vertrekken uit Den Haag.

Nu had vader Abiamofo zelf ook nog een appeltje te schillen met de Nederlandse politie.  

Zwaarbewapende agenten stampten afgelopen juli met geweld binnen in zijn woning teneinde een verdachte te kunnen arresteren, daarmee alle protocol rond diplomatieke onschendbaarheid en status met voeten tredende. Nederland maakte excuus maar Abiamofo diende desalniettemin een klacht in bij de politie. Een verdachte werd overigens niet aangehouden. 

Het arrestatieteam was niet op zoek naar Abiamofo maar naar twee internationale cocaïne-verdachten van Surinaamse afkomst, “Haagse Trees” N. en haar partner Wierdjanandsing G. Bij de politie was bekend dat deze daar niet verbleven, en dat het pand waar werd binnengetreden een diplomatieke woning betrof. Er stonden auto’s met CD-kenteken voor de deur en het pand was, althans bij de Haagse politie, ook bekend als diplomatiek object. 

De inval lijkt een blunder te zijn geweest in de communicatie tussen verschillende parketten van het Openbaar Ministerie, temeer daar een andere afdeling van de politie wist waar de twee verdachten wél verbleven. 

Inmiddels heeft, zo laat een Haagse bron aan Crimesite weten, Abiamofo zijn klacht over het politie-optreden bij de klachtencommissie van de Haagse politie ingetrokken, tot opluchting van sommige Haagse kringen.

Abiamofo zal vertrekken. De nieuwe zaakgelastigde – zeg maar ambassadeur – is Chantal Doekhie, die lid is van de NDP, de partij van president Desi Bouterse. Haar vader is Rashied Doekie een invloedrijk figuur binnen de NDP.

Overigens blijft het gegeven dat de woning van Abiamofo op naam stond van een broer van verdachte Trees N. natuurlijk pikant.