Suzy Wong blijft voorlopig dicht

Cocktailbar Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam blijft voorlopig dicht. Dat heeft de rechtbank besloten. De eigenaren van het café hadden een procedure aangespannen tegen de gemeente, die Suzy Wong had gesloten na de vondst van twee handgranaten. 

De eerste keer dat er een handgranaat werd gevonden bij de cocktailbar was op 19 januari. Daarop werd de zaak dichtgetimmerd, maar ging het café na verloop van tijd weer open. Nadat op 22 maart weer een handgranaat werd gevonden, werd de zaak opnieuw gesloten. Bijna een maand later is Suzy Wong nog steeds dichtgetimmerd.

Problemen

De eigenaren hadden de procedure bij de voorzieningenrechter gestart, omdat ze naar eigen zeggen in de financiële problemen zijn gekomen door de sluiting. De rechter achtte het dichttimmeren van de zaak echter niet disproportioneel. Een handgranaat op straat is volgens de rechter een ernstige schending van de openbare orde. De eigenaren van Suzy Wong hadden ook betoogd dat criminelen misbruik maken van het sluitingsbeleid van de gemeente Amsterdam. De rechtbank oordeelde ook hierover anders.

Vaker

Er zijn de laatste vaker handgranaten bij horecazaken aangetroffen. In augustus vorig jaar werd door schoonmakers een handgranaat gevonden bij Club Abe in de Amstelstraat. De granaat in de uitgaansstraat in Amsterdam stond op scherp. Ook Club Abe werd gedwongen te sluiten. Op 1 februari van dit jaar werd een handgranaat gevonden die aan de deur van een waterpijpshop in de Jan Evertsenstraat was vastgemaakt. Ook die zaak werd daarna gesloten.