Synthetische drugs via de post

Een 49-jarige Arnhemmer is maandagochtend in zijn woonwagen in Arnhem in opdracht van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie aangehouden op verdenking van drugshandel in postpakketten.

Schakel

De man zou een schakel zijn geweest in een grootschalig systeem voor de distributie van drugs en geneesmiddelen via postpakketten. Verder zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs en verboden munitiebezit. De rechter-commissaris in Den Bosch heeft de man donderdag voor veertien dagen in voorlopige hechtenis gezet, op grond van het overtreden van de Opiumwet, de Wet Wapens en Munitie en de Geneesmiddelenwet.

FIOD

Bij de FIOD in Eindhoven was informatie binnengekomen over de levering van grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Deze informatie vormde de aanleiding voor het starten van een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD onder leiding van het landelijk parket. Op 29 juli is de door de verdachte gehuurde opslagbox doorzocht. Daarbij zijn zo’n 6.000 kamagra-pillen, bijna 88.000 MDMA- en MDMA-bevattende pillen, 5300 gram ketamine, 250 gram van een nog onbekende stof, 700 gram lidocaine, 750 milliliter vermoedelijk PMK en 266 liter methanol en diverse soorten munitie aangetroffen en in beslaggenomen. Methanol wordt in het illegale circuit gebruikt als oplosmiddel bij de bereiding van diverse synthetische drugs.

Verpakkingsmaterialen

Naast de voornoemde goederen werden ook diverse verpakkingsmaterialen in beslag genomen. Onder meer dvd-boxen, hersluitbare plastic zakjes, vacuüm seal bags en enveloppen, dienend als dekmantel voor export van de drugs over de hele wereld. Het landelijk parket stelt in een persbericht:

De productie van synthetische drugs is een omvangrijke criminele industrie die veel raakvlakken heeft met de wereld van de hennep en de Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s).