‘Syrië-gangers konden worden gestopt’

De meeste Nederlanders en Belgen die in Syrië onder de wapens zijn hebben zich aangesloten bij het ISIS, de strijders voor een Islamitische Staat in Irak en Syrië. Al Qaida is in Syrië vooral aanwezig via zijn invloed in de ISIS. Inmiddels heeft het gematigde Vrije Syrische Leger zich tegen ISIS gekeerd. De jonge Nederlanders in Syrië vechten nu zowel tegen het leger van president Assad als tegen andere verzetsgroepen en bevinden zich in de meest extremistische hoek.

Door @Wim van de Pol

Ook andere gewapende verzetsgroepen in Syrië zoals Lawae at-Tawheed, Jaich al-Mojahideen en Jabhat al-Islamia hebben zich inmidels openlijk tegen ISIS en Al-Qaida gekeerd en die ook publiekelijk op nieuwszenders Al-Jazeera en Al-Arabia als terroristische organisaties neergezet. Deze groepen en het Vrije Syrische Leger eisen dat de vechters van ISIS de wapens neerleggen, maar een bloedige confrontatie dreigt.

Zelfmoordaanslagen

Op diverse radicale websites heeft ISIS gedreigd zeker 700 jihadi's in de rangen te hebben die bereid zijn tot zelfmoordaanslagen. Een bron die de situatie onder de religieuze strijders in Syrië goed kent stelt tegenover Crimesite dat onder deze groep veel Belgische en Nederlandse jongeren zijn: 'Onder de Nederlandse Syriëgangers die nog in leven zijn, is de Nederlandse-Italiaanse Takfir-aanhanger Aboe Ibrahim, alias Thijs of Anwar Belmonte' (24, foto). Een andere bron stelt dat deze Anwar Belmonte jarenlang door de Nederlandse AIVD in de gaten is gehouden.

Van Gogh

Deze bron zegt dat Belmonte in die tijd omging om met leden van de zogenoemde Hofstad-groep, waar ook de voor de moord op Theo van Gogh veroordeelde Mohammed Bouyeri deel van uitmaakte, net als Samir Azzouz.  Belmonte kwam in het vizier omdat hij contacten had met de voor terreur veroordeelde Mohamed Chentouf en de voortvluchtige Syriër Redouan al-Issa, de geestelijk leider van de Hofstad-groep.

De Turk

Belmonte stond ook in contact met de Turk Murat Ofkeli, alias Aboe Jarah of Ibrahim De Turk. Belmonte en Ofkeli werden door hun extremistische denkbeelden verbannen uit verschillende Haagse moskeeën. Ook bedreigden ze het PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch. Ofkeli zou in Syrië in de strijd zijn doodgeschoten. Anwar Belmonte werd eind vorig jaar nog gezien in een video uit Syrië. Hij bevestigde zijn aanwezigheid onlangs aan de website De Ware Religie, in een interview. Die website schrijft veel over deelname van Nederlanders aan de jihad in Syrië. Inmiddels zijn daar voorzover bekend zeven Nederlanders omgekomen. 

Aanslagen

De bron verzekert Crimesite dat Belmonte ook levendige contacten had met Nederlandse moslimjongeren die zijn afgereisd naar naar Somalië om aldaar te strijden in de gelederen van Al-Chabaab. Inlichtingendienst AIVD stelde onlangs weer dat al deze jihadi's na terugkeer uit Syrië of Somalië een risico vormen omdat ze na terugkeer terroristische aanslagen in Nederland zouden kunnen gaan plegen.

Daarom is het opmerkelijk dat de bron stelt dat 'zeker de helft' van alle Syriëgangers voor hun reis naar Syrië had kunnen worden ingerekend, onder meer omdat ze duidelijk een organisatie vormden met terrorisme-verdachten. 'Op verschillende momenten was daar gelegenheid voor maar telkens gebeurde dat niet.'