Syriëganger krijgt drie jaar cel

Syriëganger Maher H. (20) moet van de rechtbank in Den Haag drie jaar de cel in. Volgens de rechtbank staat vast dat H. in Syrië heeft gevochten en in Nederland anderen heeft opgeroepen om deel te nemen aan de jihad. Tegen hem was ook drie jaar cel geëist.

Kalasjnikov

In het dossier zitten foto’s zien waarop H. in camouflagekleding te zien is met een kalasjnikov in zijn handen. Verder maken onderschepte chatgesprekken deel uit van het bewijs. H. heeft erkend dat hij in Syrië is geweest. Hij zegt dat hij er alleen humanitaire hulp heeft verleend door onder meer voedselpakketten uit te delen. Hem was voorbereiden van moord of doodslag met een terroristisch motief ten laste gelegd. Ook stond hij terecht voor opruiing na zijn terugkeer in Nederland.

Spil

Het is het eerste vonnis in een strafzaak tegen een Syriëganger. Tegen H.’s echtgenote Shukri F. had de officier van justitie vier jaar geëist maar zij is vrijgesproken. Het OM zag de vrouw als een spil in het netwerk. Ze zou zes mensen voor de jihad hebben geronseld, van wie er drie ook daadwerkelijk zijn vertrokken. De rechtbank ziet dat niet zo. Medeverdachte Imad el O. krijgt een werkstraf.

Nederlands strafrecht

Belangrijk is dat de rechtbank vindt dat het Nederlands strafrecht van toepassing is op het gewapend conflict in Syrië waarmee deelname aan de strijd dus strafbaar is. Het staat niet vast bij of H. zich heeft aangesloten bij een bepaalde roep. Volgens de rechtbank geldt de strafbaarheid niet alleen voor Nederlanders die zich hebben aangesloten bij jihadistische strijdgroepen als Al-Nusra en IS.

Achtergronden hier.