Systeem herkent ook Elvis als verdachte

De gezichtsherkenning van de politie in Wales faalde tijdens de Champions League finale in de stad Cardiff vorig jaar. Privacy-organisaties waarschuwen daarom voor de werkwijze.

Herkenning

De politie in Wales kreeg zo’n 2.470 waarschuwingen uit het gezichtsherkenningssysteem tijdens de voetbalwedstrijd. Slechts in 173 gevallen bleek er ook daadwerkelijk een herkenning plaats te hebben gevonden. De politie wijt het lage percentage aan het feit dat ze het systeem voor het eerst testte en dat de kwaliteit van de foto’s in de database nog slecht is.

Elvis

Kennelijk blijkt het systeem ook goed te kunnen werken. Op een Elvis-festival met 15.000 veelal als Elvis verkleedde gasten sloeg de gezichtsherkenning 17 keer aan, waarbij het in 10 gevallen daadwerkelijk om een persoon uit de politiesystemen bleek te gaan.

Snel verdacht

De politie krijgt kritiek van privacy-organisaties. Het systeem zou onschuldige burgers met een angstaanjagende snelheid tot verdachten bombarderen. De politie verdedigt haar werkwijze, met het argument dat er op basis van herkenning al arrestaties zijn verricht.