Vincent T. belde de politie niet

Vandaag krijgt verdachte Vincent T. het woord in het proces over de moord op Joanna Yeates. Zijn advocaat William Clegg begon woensdag met zijn pleidooi, waarin hij drie keer benadrukte dat het ‘puur toeval’ was dat T. de fatale avond terechtkwam in de flat van Yeates. Volgens Clegg zagen de twee elkaar door haar keukenraam en wenkte zij hem om hem uit te nodigen voor een borrel. Als Yeates een drankje langer in de pub was gebleven was T. nooit in haar woning gekomen.

En als T. wat later de supermarkt was gegaan ook niet.

Volgens Clegg waren de twee beiden ‘alleen thuis en verveelden ze zich’, hun vriend en vriendin waren elders. Nadat Yeates rond half negen terug was in haar appartement deed ze de oven aan om een pizza op te warmen en maakte ze een fles cider open. T. besloot op dat moment naar de supermarkt te gaan. De twee zagen elkaar door haar keukenraam.

Eenmaal in haar woning deed T. zijn jas uit. Volgens zijn advocaat bood Yeates hem een drankje aan maar hij sloeg dat af. Joanna Yeates vertelde hem dat haar vriend het weekend weg was.

‘Terwijl ze zo spraken heeft T. de situatie volledig verkeerd ingeschat’, zei Clegg. ‘Joanna was gewoon sociaal zoals vele buren, zeker met Kerst, zouden zijn. Hij interpreteerde haar vriendelijkheid verkeerd en bewoog naar haar toe alsof hij haar op haar mond wilde kussen.’ Hij legde haar hand op haar rug.

Volgens Clegg slaakte Yeates toen een doordringende gil en legde T. zijn hand over haar mond. ‘Stop met schreeuwen’, zei hij. Volgens de advocaat verontschuldigde hij zich, maar zij ging door met schreeuwen.

‘Toen raakte hij in paniek. Hij legde een hand over haar mond en een hand op haar keel. Binnen seconden, veel minder dan een minuut, verslapte Joanna. Ze was dood. (…) ‘Het was niet zijn bedoeling haar te doden, niets was gepland, niets was voorbereid.’

T. zou slechts tien minuten in de woning van Yeates zijn geweest.

De advocaat zei dat de jury ‘geen excuses’ van hem zou horen voor het ‘walgelijke gedrag’ van T. nadat hij Yeates had gedood. Het besluit om haar lichaam te verbergen bezorgde de familie en vrienden van Yeates extra verdriet en angst. T. heeft alles gedaan om zijn sporen uit te wissen. 

Hij zei dat T. Yeates in de hoes van een fiets verborg en vervolgens in de achterbak van zijn auto. Hij reed een tijdje doelloos door de buurt.

Uiteindelijk probeerde haar op een landweggetje vergeefs over een muurtje te tillen, daarna liet hij haar neer langs de weg en bedekte haar met bladeren.

De pizza, de fietshoes en een sok van Yeates wierp hij in een grote afvalbak op straat.

Toen probeerde hij verder te gaan met zijn leven: werken, etentjes, samenwonen met zijn vriendin.

‘Hij had naar de politie moeten bellen om te vertellen wat hij had gedaan,’ zei zijn advocaat, ‘dat heeft hij niet gedaan.’

Bron: The Guardian.

Alle berichten over de moord op Yeates.