Taakstraf voor Kathalijne de Kruif

Oud-politica Kathalijne de Kruif (44) heeft donderdag van de rechtbank in Utrecht een taakstraf van 240 uur en een onvoorwaardelijke straf van een maand en een voorwaardelijke straf van vijf maanden opgelegd gekregen. Ze is schuldig bevonden aan witwassen van drugsgeld en valsheid in geschrifte. De straf is gelijk aan de eis zoals geëist.

Strafverzwarend

De Kruif heeft al een maand in voorarrest uitgezeten en hoeft dus niet opnieuw de cel in. De rechtbank vindt het gegeven dat ze politicus was  strafverzwarend omdat ze een voorbeeldrol had. Ze was ten tijde van het plegen van de strafbare feiten fractievoorzitter van de VVD in Stichtse Vecht. De Kruijf vond dat haar privéleven in de media door de zaak erg is geschaad.

Criminele organisatie

De rechtbank vier andere verdachten ook veroordeeld, voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het telen van marihuana. De teelt vond plaats in zes kwekerijen in onder andere Hilversum en Veenendaal en liep door tot februari 2015. Verder heeft de rechtbank nog drie andere verdachten veroordeeld die op enige manier betrokken waren bij de wietteelt. De 46-jarige Petie T. uit Utrecht die volgens de rechtbank een leidende rol had in de criminele organisatie en zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en verboden wapenbezit, krijgt een celstraf van 42 maanden. De andere vier verdachten krijgen eveneens straffen opgelegd voor onder meer hun rol in de criminele organisatie. Deze straffen variëren van een taakstraf in combinatie met een deels voorwaardelijke celstraf tot een gevangenisstraf van 34 maanden.

Alle berichten over de zaak.