Taakstraf voor lekkende Kmar-medewerker

De 53-jarige Peter de V., oud-medewerker van de Koninklijke Marechaussee, is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een celstraf van 106 dagen, gelijk aan zijn voorarrest. Hij heeft gevoelige informatie gelekt naar de groep rond de geliquideerde crimineel Gwenette Martha (foto). Het OM had 1 jaar cel geëist. 

De V. werkte tussen november 2013 en september 2015 op Schiphol in de functie van opsporingsambtenaar als ICT’er. Uit onderzoek is gebleken dat de man in die tijd 32 bevragingen in een computersysteem heeft gedaan. Het opvragen van die informatie was niet passend bij de aard van de werkzaamheden van de man. Peter de V. maakte foto’s van de schermen waarop de informatie stond. Vervolgens printte hij die uit en gaf hij de documenten aan criminelen. Zo werd in de auto van Chahid Yakhlaf die op oudejaarsavond 2015 werd doodgeschoten, informatie ontdekt uit een systeem van de Kmar.

Lagere straf

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem komt tot een lagere straf dan de eis van 1 jaar cel, omdat zij rekening houdt met een aantal omstandigheden.  Allereerst is De V. niet eerder voor een strafbaar feit veroordeeld. Verder is de man door dit feit zijn baan kwijtgeraakt. Ook neemt de militaire kamer mee dat De V. zijn leven inmiddels weer goed op de rit heeft en een nieuwe baan heeft gevonden. Tot slot gaat het hier om een relatief oud feit, dat eerder op zitting had moeten worden ingepland, aldus de militaire kamer.

Hier het vonnis.