Taakstraf voor witwassen Philips-antiek

De rechtbank in Den Bosch heeft de 60-jarige oud-politieman Peter de J. uit Eindhoven veroordeeld voor medeplichtigheid aan een poging tot witwassen van voorwerpen uit de Philips-villa in Eindhoven. Hij krijgt een taakstraf van 34 uur met aftrek van voorarrest.

Klok

In maart 2014 werden uit de villa een antieke klok en een schilderij met een afbeelding van de zoon van Rembrandt gestolen. Enkele maanden later werd de oud-politieman door een bekende gevraagd om uit te zoeken of het juist was dat uit een woning aan de Parklaan te Eindhoven een klok en een schilderij waren gestolen. De bekende beschikte over gedetailleerde informatie over de gestolen spullen.

Beheerder

Via de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar hoopte hij geld voor de gestolen spullen te krijgen. De oud-politieman heeft vervolgens contact opgenomen met de beheerder van de woning, heeft nagevraagd of de betreffende goederen uit de woning waren gestolen en heeft gevraagd naar de betrokken verzekeringsmaatschappij, waarna hij de bekende hierover heeft geïnformeerd. De rechtbank oordeelt dat de oud-politieman daarmee deze bekende heeft geholpen bij diens poging om geld te krijgen voor het gestolen schilderij en de klok. De verzekeringsmaatschappij bleek uiteindelijk niet geïnteresseerd zodat het bij een poging is gebleven. De vindt dit alles medeplichtigheid aan poging tot witwassen.

Zie meer achtergronden:

Exit “Rembrandt-zaak” Philips-villa