Taghi doet aangifte van lekken vanuit ‘justitiesystemen’ (UPDATE2)

Ridouan Taghi en zijn advocaten hebben aangifte gedaan van het schenden van het ambtsgeheim door medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, het Openbaar Ministerie, de politie of het Gedetineerden Recherche Informatiepunt (GRIP). Dat heeft zijn advocaat Inez Weski aan Crimesite laten weten.

Volgens Weski is er meerdere keren vanuit ‘justitiesystemen’ vertrouwelijke informatie gelekt naar De Telegraaf en Tweede Kamerlid van de VVD Ulysse Ellian, “die aan de gelekte informatie vervolgens allerlei onjuiste insinuaties verbinden”.

Brieven

Ellian en De Telegraaf meldden vorige maand dat Taghi en Mohammed B. elkaar brieven in het Arabisch stuurden met koranverzen, die mogelijk gecodeerde boodschappen bevatten. Dat was niet het geval. Alle brieven waren in het Nederlands en bovendien gecontroleerd door justitie. Volgens Weski heeft ze minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming en de EBI gevraagd om onderzoek hiernaar te doen.

eMates

Een voorbeeld van het lekken is volgens Taghi en zijn advocaten het bericht dat hij onbeperkt kon mailen met eMates, een berichtendienst voor gedetineerden. Ook het gegeven dat De Telegraaf wist te melden dat Taghi vrijwel dagelijks om 16.00 belde met zijn advocaten is een voorbeeld van het lekken van informatie.

Weski zei vorige maand al dat Taghi bezig was met het voorbereiden van een aangifte tegen het verspreiden van desinformatie vanuit de EBI.

Deze week werd bekend dat advocaat Yassine Bouchikhi ook aangifte heeft gedaan van lekken van vertrouwelijke informatie uit een penitentiaire inrichting naar De Telegraaf en Ulysses Ellian.

Zie ook:

Taghi: geen uitwisseling fundamentalistische teksten met Mohammed B.

‘Beveiliging prinses Amalia opgeschroefd’

Advocaat doet aangifte tegen justitiemedewerkers en Tweede Kamer-lid om “incident” in PI