Tandartsketen betaalt 2 miljoen euro losgeld na aanval cybercriminelen

De vorige week door een cyberaanval getroffen tandartsketen Colosseum Dental heeft 2 miljoen euro losgeld aan cybercriminelen betaald. De 120 Nederlandse tandartspraktijken die zijn aangesloten bij Colosseum Dental zijn sinds donderdag noodgedwongen dicht vanwege de cyberaanval.

Door een ransomwareaanval waren patiëntendossiers niet in te zien en zouden backups verwijderd zijn, waarna gegevens versleuteld werden.

Verklaring

Op de eigen website meldt Colosseum Dental dat er betaald is om risico’s te beperken en relatief snel weer aan het werk te kunnen.

‘De zorg voor onze patiënten heeft onze allerhoogste prioriteit en was aanleiding voor Colosseum Dental om contact te leggen met de cyberaanvallers en afspraken te maken over teruggave en veiligheid van onze data. Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen.’

Aangifte

De tandartsketen heeft aangifte bij de politie gedaan over de cyberaanval en de betaling van losgeld ten behoeve van de patiëntenzorg. Het incident is direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wanneer de 120 Nederlandse en circa 10 Belgische tandartspraktijken die zijn getroffen weer opengaan, is nog onduidelijk. Colosseum Dental meldt dat het onderzoeks- en hersteltraject momenteel in volle gang is in samenwerking met externe specialisten.

De politie adviseert getroffen bedrijven om geen losgeld te betalen.