Het tapijtbombardement op Willem Holleeder

Sinds het moment dat de gezusters Astrid en Sonja Holleeder verklaringen tegen hun broer zijn gaan afleggen weten ze telkens genadeloos de nationale media in hun voordeel te bereiken. Maar het media-offensief dat zich dit weekend rond het boek van Astrid Holleeder voltrekt is ongekend te noemen.

Door @Wim van de Pol

In RTL Late Night kreeg het boek ruime airplay. Bekende Nederlanders als Isa Hoes en Jessica Villerius stonden pal in het uitspreken van afschuw over wat inmiddels wel de slechtste mens van Nederland moet zijn. De Volkskrant schrijft op als feit te weten dat Holleeder vanuit de bajes een aanslag op Astrid Holleeder beraamde en Parool en Telegraaf pakken uit met voorpublicaties.

Het boek lijkt weinig voor de strafzaak – waarin Holleeder beschuldigd wordt van moordopdrachten – nieuwe relevante feiten te bevatten. Wel (weer) een overvloed aan (negatieve) sfeertekening. Bijna iedere Nederlander kan nu aan de borreltafel uitgebreid uit de doeken doen waarom deze Neus een afschuwelijk mens is.

In de pr doen de uitgever, de Holleeder-zusjes en hun adviseur Peter R. de Vries iets goed. Wat plaatsvindt is niet zozeer karaktermoord als wel een tapijtbombardement op de slechtste mens van Nederland, en het boek gaat als een razende verkopen.

Terreur

Deze Willem Holleeder vertoont als mens overduidelijk ernstige tekortkomingen, als we de zusters moeten geloven. Of hij ook werkelijk een seriemoordenaar is valt nog te bezien. Hoewel de verhalen van Sonja en Astrid nauwelijks directe eigen wetenschap over de moorden bevatten is het oordeel over hun broer natiebreed al lang geveld. In vele Nederlandse huiskamers was het doodstil toen Isa Hoes voorlas over de ’terreur’ van Holleeder, die door zijn zuster niet zozeer als mens maar als ‘hond’ wordt gezien. Iedereen weet zeker dat Holleeder de moordenaar is.

Een beste strafkamer die hier ongevoelig voor is en Holleeder iets anders dan levenslang gaat geven.

Bühne

Het lijkt slechts voor de bühne, maar eerst moet voor de rechtbank niettemin nog een lange juridische worsteling worden volvoerd. Deze maand volgt een nieuwe tussentijdse zitting. Ook hiervoor komt de publicatie van het boek als geroepen, voor de zusjes en Openbaar Ministerie. De advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz reageerden zaterdagochtend met een persverklaring.

Witwasonderzoek

Ze wijzen erop dat het in de rechtszaak al geruime tijd zo is dat de gezusters weigeren nog verdere vragen bij de onderzoeksrechter te beantwoorden over bijvoorbeeld het moment dat ze bij justitie zijn gaan verklaren en hun rol als verdachte in het witwasonderzoek naar de erfenis van Cor van Hout. Dat was naar eigen zeggen doordat advocaat Stijn Franken Holleeder verdedigde en zijn kennis in hun nadeel zou kunnen gebruiken. Maar ook na Franken’s vertrek zijn de dames blijven zwijgen. De advocaten:

Nadat ondergetekenden de verdediging om die reden hadden overgenomen is het verhoor voortgezet op 20 juli 2016. Bij die gelegenheid heeft de getuige één vraag beantwoord, te weten of zij in haar verklaringen altijd de waarheid heeft gesproken. Het antwoord luidde ontkennend. Op de vervolgvraag waar zij wel de waarheid heeft gesproken en waar niet, heeft zij geweigerd antwoord te geven nu dat gevolgen zou kunnen hebben voor een strafzaak waarin zij zelf verdachte is geweest. Zij heeft vervolgens geen enkele aanvullende vraag meer beantwoord. De andere twee getuigen hebben bij monde van hun advocaat (alle getuigen hebben dezelfde advocaat) laten weten hetzelfde standpunt in te nemen.

Het Openbaar Ministerie overlegt (of onderhandelt) nu al sinds 20 juli 2016 met de zusjes over het geven van een mogelijke garantie dat ze zelf niet zullen worden vervolgd. De rechtbank heeft al verschillende malen gevraagd waarom dit zo lang duurt.

Kritische vragen

Plotseling zwijgt Astrid Holleeder op 5 november niet meer. Er liggen stapels dikke boeken in de winkel waar alom fragmenten uit worden voorgepubliceerd. De advocaten:

Het is opmerkelijk dat er nu een boek ligt van één van de getuigen waarin deze (wel) haar verhaal doet. Daarnaast verschijnen er vandaag diverse publicaties in de media waarin aandacht wordt besteed aan dat verhaal waarbij geen sprake is geweest van enige mate van wederhoor. De bereidheid om in deze lopende strafzaak de versie van één partij aan te nemen en weer te geven zonder kritische vragen te stellen en zonder te willen onderzoeken wat de andere kant van het verhaal is, blijkt opnieuw verbazingwekkend groot.

Janssen en Malewicz zeggen te hopen dat Astrid en Sonja Holleeder vanaf nu weer wel mee zullen werken aan de verhoren en ook voor de rechtbank bereid zijn hun verhaal te doen.

Het zal 30 november weer afgeladen vol zijn in de Amsterdamse rechtbank. Iedereen wil een glimp opvangen van deze demoon, de slechtste mens van Nederland, die uitstekend verkoopt. De 80.000 exemplaren van de eerste druk waren zaterdag direct uitverkocht.