Tappen wordt makkelijker

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wil dat het voor de politie makkelijker wordt om telefoons te tappen. De minister wil dat de politie mobiele telefoons op naam kan gaan afluisteren en niet alleen op nummer. Dat schrijft hij aan een brief aan de Tweede Kamer.

Criminelen kunnen nu nog verschillende telefoons gebruiken en regelmatig van nummer wisselen. Daardoor zijn ze moeilijk af te luisteren door de politie en moet steeds opnieuw een apart bevel aan de Officier van Justitie worden gevraagd. Als de politie op naam kan gaan tappen, is maar één bevel nodig.

Ook wil Opstelten dat de politie sneller camerabeelden tot haar beschikking kan krijgen. Volgens de minister is de huidige procedure erg tijdrovend terwijl het van belang kan zijn dat de beelden snel in handen van politie zijn.

De maatregelen horen in een programma dat de bureaucratie bij de politie terug moet dringen. Zo zal ook de papieren bon voor veelvoorkomende overtredingen verdwijnen. Dergelijke maatregelen die tot en met augustus zijn genomen, hebben volgens Opstelten een productiewinst van 500 voltijd banen opgeleverd.