Taskforce helpt niet: meer geld nodig

Er zijn bepaalde wetmatigheden. Water stroomt altijd naar het laagste punt. Advocaten zeggen meestal dat hun cliënten onschuldig zijn. En drugsbestrijders hebben altijd te weinig budget. Nu is het de Taskforce Brabant Zeeland. Deze taskforce staat voor ons allemaal pal tegen de drugs. 'Ondanks goede cijfers van aangepakte bendes en het afgepakt crimineel vermogen, lijkt het effect ervan beperkt.' Dat schrijven de burgemeesters van de twee provincies in hun plan voor de komende twee jaar.

Door @Wim van de Pol

Speldenprik

De drugscriminaliteit in Brabant blijkt omvangrijker en hardnekkiger dan wordt aangenomen, zo schrijven de drugsbestrijders. Volgens de burgemeesters is bijvoorbeeld de strijd tegen criminele elektriciens die werken voor wietkwekers 'niet meer dan een speldenprik'. De xtc-productie bloeit ook weer op. Want nadat de grondstoffen BMK en PMK schaars en duur zijn geworden is er nu weer apaan in overvloed waarmee weer goedkoop BMK gemaakt kan worden.

Vraag

Alsof de drugscriminaliteit uit te bannen zou zijn. Maar dat is het niet. Er is een constant grote vraag naar drugs onder de brave burgers in deze provincies, waarschijnlijk ook doordat de dochter van de burgemeester wel eens een pilletje neemt. Vandaar ook de drugshandel. Het is niet zo dat er meer drugshandel zou zijn als de Taskforce niet zou bestaan. En kennelijk ook niet minder als er een taskforce in het leven wordt geroepen.

20%

In het Caraïbisch gebied probeert de VS de cocaïnesmokkel over zee te blokkeren. De Verenigde Staten spenderen daar al jaarlijks miljarden dollars aan. Een generaal zei laatst dat als hij nog 16 schepen zou hebben die uitgerust kunnen worden met helikopters hij het percentage coke dat wordt onderschept zou kunnen verhogen tot 40%. Het schatte het nu op 20%. 

Nog 16 schepen

Nog 16 schepen, nog iets meer geld, en dan komt het goed. De belastingbetaler wordt steeds voorgespiegeld dat als er nu maar meer geld wordt uitgegeven de drugshandel aan banden wordt gelegd. Wie het gelooft mag het zeggen. Het helpt niet. Maar toch geven we er weer meer geld aan uit.