Tattoo-killers in isolatie geplaatst

De broers Cor en Brian P. – die een straf uitzitten voor een mislukte liquidatie in 2009 in Amsterdam – hebben deze maand ruim een week in isolatie doorgebracht. Dat heeft een betrouwbare bron aan Crimesite laten weten. Deze week staan de broers terecht in een pro forma-zitting als verdachte van de moord op Onno Kuut (foto) in 2009.

Door @Wim van de Pol

De gruwelijke moord op Onno Kuut (30) werd ontdekt op 25 maart 2009 toen hij in het duinzand bij Hoek van Holland werd gevonden. Hij had in ieder geval ‘enkele dagen tot een week’ maar mogelijk langer onder het zand gelegen, zo blijkt uit politiedocumenten die Crimesite heeft ingezien. Hij was mogelijk gemarteld. Zijn hals was doorgesneden, kort voor zijn dood kreeg hij een wond toegebracht aan zijn bovenlip en hij had een aanzienlijke snijwond in de zijkant van zijn hoofd.

Voorlopige hechtenis

De broers Brian en Cor “Paling” P., Jeroen S. en Evert S. zijn verdachte in de zaak. Ze zijn in 2012 in hun cel aangehouden en hebben tot 2013 in voorlopige hechtenis gezeten. In december lekte uit dat justitie de intentie had het viertal voor de rechter te brengen in het voorjaar, maar zeker was dat nog niet.

De zittingsdatum voor de rechtbank in Rotterdam werd bekend kort voordat zowel Cor P. als Brian P. in de zogeheten fasering van het einde van hun staf zouden komen, dat wil zeggen een beperkt beveiligde inrichting en (weekend)verlof zouden krijgen. Begin deze maand viel echter het besluit dat de fasering zou worden gestopt. Bij dat besluit speelde de dagvaarding voor de Kuut-moord een doorslaggevende rol. De broers P. gingen niet lang daarna zelfs in isolatie. Ze blijven dus gevangen maar zitten niet in voorlopige hechtenis voor de moord op Kuut. Mogelijk zal het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Rotterdam om voorlopige hechtenis vragen.

Sporen

De jongste verdenking tegen de tatttoo-killers komt voort uit een reconstructie van de bewegingen van de verdachten op grond van een analyse van hun telefoons en de voertuigen waar ze in reden tussen 12 en 17 maart. De recherche houdt er ernstig rekening mee dat Kuut op 17 maart 2009 is gedood. Mogelijk is hij vastgehouden in de kantine van een camping of in een vakantieappartement dicht in de buurt van de vindplaats. In de kantine is kort na de moord brand gesticht, de recherche denkt om sporen uit te wissen.

Stroe

De uit Korea geadopteerde Kuut maakte deel uit van de gewelddadige supportersgroep van FC Twente en deed freelance (deur)werk in de Enschedese horeca en sekswereld. Justitie heeft hem en andere leden van het groepje verdacht van de dubbele moord in februari 2009 op Yassin Chakor en Boneka Belserang bij een pannenkoekenhuis bij Leiderdorp.

Kuut had voor zijn verdwijning telefonisch contact met Yassin Chakor, maar hij ontmoette deze ook, onder meer op 2 januari 2009 langs de snelweg A1 bij Stroe, zo blijkt uit het onderzoek. Kuut stond in nauw contact met de vier tattoo-verdachten, met wie hij een tatoeage op de rug deelde. Eind januari 2009 startte een gesloten telefooncircuit tussen de vijf, zo concludeert de politie.

De politie heeft enkele jaren geleden een woning in Leerdam diepgaand onderzocht, die woning werd in verband gebracht met de verdachten. Tijdens dreggen in een gracht in Schiedam vond de politie onder meer een dekbedovertrek dat Onno Kuut in gebruik zou hebben gehad.

Michel B.

In februari 2009 dook Kuut onder. Een grote vraag is of dat misschien te maken heeft met de dubbele moord in Leiderdorp. Volgens het politieonderzoek blijkt dat Kuut nog andere conflicten had. Zo blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken dat Kuut financiële onenigheid had met Michel B. – de oprichter van Satudarah Eastside in Enschede – die dezelfde tatoeage op rug draagt als de andere tattoo-verdachten, zo schrijft politie in het strafdossier. Op een foto die de politie oppikte van een housefeest is volgens de recherche Michel B. links op de foto te zien.

Michel B. zat onlangs kort vast in verband met de aanslag op een woning waar hij verbleef. Inmiddels is hij weer op vrije voeten.