‘Tattookiller’ Brian P. overgeplaatst naar de EBI in Vught

Brian P. (35), een van de vier zogenoemde ‘tattookillers’, is recent overgeplaatst van de afdeling Beheersproblematische Gedetineerden naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat Gitte Stevens wil tegenover Crimesite niet inhoudelijk reageren waarom haar cliënt binnen de penitentiaire inrichting Vught is overgeplaatst.

Door Roel Janssen

P. zit sinds oktober 2022 vast op verdenking van afpersing van de twee oprichters van Bitonic, een prominent Nederlands bitcoinbedrijf. Hij zou samen met een medeverdachte een miljoen euro hebben geëist.

Brian P. zat na zijn arrestatie kort vast in de PI Arnhem, waarna hij werd overgeplaatst naar de PI Grave. Daar zou hij echter van plan zijn geweest om te ontsnappen, waarna hij in de PI Vught terechtkwam, zo berichtte RTV Oost. Hij zat daar vast op de BPG-afdeling voor Beheersproblematische Gedetineerden, maar is volgens zijn advocaat Gitte Stevens recent overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Zwaarste regime

Waarom P. binnen de PI Vught naar het zwaarste regime is overgeplaatst wil zijn advocaat niet zeggen. Zij doet geen inhoudelijke mededelingen.

Een bron binnen de PI Grave zegt tegen Crimesite dat Brian P. met spoed vanuit Grave naar Vught werd overgeplaatst nadat er een mobiele telefoon op zijn afdeling werd aangetroffen. Er zouden vier dagen lang celdoorzoekingen zijn geweest op de afdeling waar P. vastzat. Het toestel werd uiteindelijk gevonden in de keuken. De gedetineerde die in Grave verantwoordelijk is voor de keukenruimte zou ook zijn bestraft maar niet zijn overgeplaatst.

Bitonic

Brian P. zit momenteel evenals een medeverdachte vast op verdenking van een afpersingspoging van de twee oprichters van Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf in Nederland. Tussen 31 augustus en 1 oktober 2022 zouden de twee verdachten volgens justitie via het chatprogramma Wickr aan hun twee slachtoffers allerlei dreigementen hebben gestuurd, waarin wordt gezegd dat familieleden iets wordt aangedaan. Er werd zelfs gedreigd met marteling en verkrachting en de beelden zouden onder ogen komen van de twee oprichters van het bitcoinbedrijf.

‘If you decide not to pay, I will make your life a living nightmare… I will send my hyenas, again and again, I will attack you, your family, your loved ones.’

‘People will be taken from their homes, schools and jobs. They will get tortured, raped and I will make sure you will get to see it. You will be responsible…I think that is worth a million, right mister?’

Daar bleef het echter volgens de opsporingsdiensten niet bij. Bij de woningen van de slachtoffers werden meerdere kogels neergelegd en ze zouden ook een kogelbrief hebben ontvangen met daarop de tekst: ‘Be smart, contact me on wickr: carambacaramba. Pay and I’ll go. You get 1 chance. Test me and your family will find out very quick. This war you wont win.’

De inhoudelijke behandeling van het onderzoek Stuiver staat gepland op 30 maart 2023.

Moord Onno Kuut

Brian P. heeft volgens het OM in 2009 samen met zijn broer Cor en Henk S. en Evert S. (geen broers) Enschedeër Onno Kuut gemarteld en vermoord. De vier “tattookillers” dragen kenmerkende tatoeages van Chinese tekens op hun rug. Na vrijspraak door de rechtbank in Rotterdam gaat deze zaak mogelijk dit jaar dienen in hoger beroep bij het gerechtshof Amsterdam.