Taxibedrijven die ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs vervoeren, overtreden op grote schaal de CAO. In 2011 fraudeerden taxibedrijven voor 3,4 miljoen euro met sociale premies en salarissen. Hierdoor liep het pensioenfonds van de taxibranche 1,5 miljoen euro aan premies mis. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Fonds Taxi, dat controleert op het naleven van de CAO Taxivervoer, waar Zembla vanavond mee komt.
Een derde van taxibedrijven houdt zich niet aan de CAO
Al jaren wordt er in de taxibranche gesjoemeld met het geld van werknemers. Bedrijven ontduiken de sociale verplichtingen en kunnen zo tegen een lagere prijs werken dan bonafide ondernemers. Een derde van alle taxibedrijven houdt zich niet aan de CAO. Vakbondsbestuurder R. Mast van FNV Bondgenoten is geschokt door de cijfers: ‘Het geld is niet betaald. Dat zorgt voor problemen voor de individuele werknemers, maar ook voor het pensioenfonds.’
De gemeenten en provincies zijn vaak opdrachtgever van dit doelgroepenvervoer, waarmee per jaar zo’n miljoen passagiers vervoerd worden. Het contract wordt bij een aanbesteding meestal gegund aan het taxibedrijf dat zich het goedkoopst inschrijft. Maar dat is niet altijd het beste voor de gebruikers en de chauffeurs, zo blijkt uit de uitzending van Zembla.
R. Mast ziet daarom ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor de gemeenten: ‘Als je voor dit soort aanbestedingen kiest, op de laagste prijs, dan is wel gebleken dat de gebruikers matig tot slecht vervoerd worden met veel problemen en dat chauffeurs hun salarissen niet krijgen.’
Volgens Mast is de werkelijke fraude zelfs nog groter. Het pensioenfonds zou volgens hem veel scherper moeten toezien dat er niet gesjoemeld wordt. Maar ook de gemeenten zijn verantwoordelijk, aldus Mast. Door bij aanbestedingen in te zetten op de laagste prijs, zetten ze de taxibedrijven te veel het mes op de keel.
Zembla om 21.20 op Nederland 2