‘Taxichauffeurs werken samen met criminelen’

Amsterdamse taxichauffeurs zouden Albanese criminelen helpen bij het vervoeren van drugs. Zo proberen ze hun dalende inkomsten te compenseren. Maar de risico’s zijn groot. Onlangs werd een Amsterdamse taxichauffeur veroordeeld tot 3,5 jaar cel, omdat hij 30 kilo coke vervoerde. 

De cocaïne was in grote open boodschappentassen in de auto gezet. Ook hier was sprake van een Albanese man, die eventjes was ingestapt en de taxichauffeur had gevraagd de tassen naar een bepaald adres te vervoeren. Daarna verliet hij de taxi weer. De chauffeur werd aangehouden.

De politie is blij met de veroordeling van de taxichauffeur: ‘Chauffeurs kunnen zich niet meer verschuilen achter het excuus dat ze niet weten wat ze aan het doen waren’, aldus een Amsterdamse rechercheur tegen Het Parool.

Uber

Volgens dezelfde rechercheur staan de inkomsten van de taxichauffeurs in Amsterdam onder druk, onder andere vanwege de komst van Uber. Daardoor zijn er veel meer taxichauffeurs in de stad gekomen. Door het grote aanbod moeten de taxi’s soms uren op een ritje wachten. Sommige chauffeurs kiezen er daardoor voor om samen te werken met criminelen, vaak van Albanese afkomst.

Kentekens

Bij de aanpak van de foute taxichauffeurs maakt de politie ook steeds meer gebruik van camera’s boven de toegangswegen van  de stad waarmee alle kentekens die Amsterdam binnenrijden, worden geregistreerd. ‘Wanneer we vermoeden dat een taxi dubieuze ritjes uitvoert, zetten we hun kenteken in de database, zodat onze collega’s op straat veel gerichter en doeltreffender kunnen controleren’ aldus de rechercheur tegen Het Parool.