Tbs met dwangverpleging voor bajesmoord

De rechtbank in Den Haag heeft de 26-jarige Jan R. veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Ook de advocaat van R. had om behandeling gevraagd. R. had in september vorig jaar medegedetineerde Elbert Geveke (82) in de gevangenis in Zoetermeer om het leven gebracht. 

R., die vandaag aanwezig was bij de uitspraak, is volledig ontoerekeningsvatbaar en schizofreen, zo was uit rapportages van verschillende deskundigen gebleken.

Chantal Janzen

R. zat vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen.

Op 20 september van dat jaar verschafte R. zich toegang tot de cel van de bejaarde medegedetineerde Elbert Geveke. Hij bond Geveke vast met een riem en stak hem vervolgens met een mes in zijn hoofd. Bewaarders die op het kabaal afkwamen, moesten machteloos toezien: R. had de celdeur van Geveke achter zich gesloten en het slot geblokkeerd. Door het luikje in de deur konden ze wel zien wat er gebeurde.

Bureaustoel

R. kwam pas naar buiten toen hij van het gevangenispersoneel een bureaustoel kreeg. Daar zette hij de bloedende Geveke op en reed hem naar de recreatieruimte, waar hij vervolgens het slachtoffer op de grond gooide. Politieagenten die waren opgeroepen werden door de portier niet binnen gelaten, omdat ze wapens droegen. Pas na bemoeienis van een leidinggevende mochten de agenten naar binnen.

Eerder bericht hier.