Tbs-ers staken in De Kijvelanden

In tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugal gaan 25 van de 150 patiënten staken. Ze gaan vandaag en morgen niet aan het werk en doen ook niet mee aan andere activiteiten. Volgens de Bond van Wetsovertreders voelen veel tbs’ers zich onveilig omdat er drugs en wapens in klinieken circuleren. Ook zou er te weinig personeel zijn. 

De Bond, die zich inzet voor de belangen van (ex-)gedetineerden, had opgeroepen tot een staking in vijf verschillende klinieken, volgens de NOS. Alleen tbs-ers in De Kijvelanden gaven gehoor aan de oproep.

Doodgestoken

Er zijn recent verschillende incidenten geweest in tbs-klinieken en dan met name in De Kijvelanden. Begin februari werd een 25-jarige medewerker doodgestoken met een schaar. De dader was een 44-jarige man, die al vijftien jaar in de kliniek werd behandeld. Kort na de steekpartij zijn volgens de kliniek extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar inmiddels is de situatie weer genormaliseerd. Een aantal patiënten is van De Kijvelanden overplaatst naar andere instellingen. Naar het incident in De Kijvelanden lopen nog verschillende onderzoeken.

Drugs

Eind 2016 werd ook bekend dat binnen de muren van De Kijvelanden volop gehandeld werd in soft- en harddrugs. Dat werd vooral gedaan door een groep tbs-ers die eerder was overgeplaatst van de Woenselse Poort. De Inspectie Veiligheid en Justitie verwacht voor de zomer een rapport te publiceren over de veiligheid in tbs-klinieken in Nederland.