Tbs-kliniek ‘dichtgegooid’ na ophef

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel is woensdagavond tijdens de schokkende uitzending over de misstanden in de kliniek helemaal dichtgegooid. Dat zouden de bewoners van de kliniek hebben gemeld aan EO-verslaggever Roelof Bosma, die de uitzending maakte voor het programma Dit is de Dag. Video na de break.

‘Ik heb nog steeds contact met tbs’ers in de kliniek. Een half uur voor de uitzending belden ze mij om te melden dat de kliniek helemaal omsingeld is', aldus Bosma tegenover Radio 1.

Messen

In de uitzending van het programma Dit is de Dag werden woensdagavond schokkende beelden getoond van de misstanden in tbs-kliniek De Rooyse Wissel. De tbs'ers filmden zelf hoe makkelijk ze aan grote vleesmessen, drugs en geld konden komen. Zonder schaamte en kans op ontdekking werd er met een mobiele telefoon gefilmd in de tbs-kliniek.

Drugs

Tbs'ers die onder invloed van drugs ernstige strafbare feiten hebben gepleegd waardoor ze in de kliniek terechtkwamen, konden makkelijk aan drugs als cocaïne en heroïne komen. De tbs'ers zeiden zelf dat ze zich erg onveilig voelden in de kliniek.

Isoleercel

Volgens Radio 1 zouden de tbs'ers kort voor de uitzending hebben gemeld dat de kliniek werd omsingeld door "marechaussee-achtige troepen". Enkele tbs'ers die de misstanden aantoonden zouden in de isoleercel zijn gestopt. In de uitzending was te zien dat ze rekening hielden met die straffen.

Inspectie

De Rooyse Wissel zegt in een reactie op de website erg geschrokken te zijn van de beelden, maar dat het geen representatief beeld is van de kliniek. 'Lopende het onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie worden geen nieuwe patiënten in de Rooyse Wissel ondergebracht', aldus de reactie op de site. Woensdag is er een extra spitactie uitgevoerd door de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid van Dienst Justitiële Inrichtingen, waarbij opnieuw uitgebreid gezocht is naar de aanwezigheid van drugs en wapens, zo meldt de kliniek.

EO-verslaggever Roelof Bosma sprak erover bij Pauw en Witteman. Hieronder de video.