Tbs met dwangverpleging voor Haagse messteker Malek F.

Malek F. (32), die op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen neerstak, is maandagmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en heeft daarom geen straf gekregen. De rechter legde hem tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd op. Volgens de rechter leed F. aan een psychotische stoornis met achtervolgingswanen.

Geen terroristisch oogmerk

De Syrische vluchteling Malek F. probeerde op Bevrijdingsdag vorig jaar in Den Haag drie mensen te vermoorden door ze meerdere keren met een mes te steken. De slachtoffers overleefden het ternauwernood. Ook bedreigde hij twee mensen met de dood, maar dit kwam volgens de rechter allemaal niet voort uit een terroristisch motief, maar uit zijn psychotische stoornis. Ingegeven door zijn paranoïde psychose hield F. er radicale en extremistische gedachten op na. Hij is dan ook vrijgesproken van poging tot moord en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Duivelsaanbidders

Malek F. – die vastzit in de PI in Vught – werd een steeds vromere moslim om tegenwicht te kunnen bieden aan de duivelsaanbidders die hem achtervolgden. Om van hen af te komen kocht hij een mes en viel willekeurige mensen aan. Anders dan het Openbaar Ministerie denkt de rechtbank niet dat F. een stoornis veinst. De symptomen zijn eerder door zijn familie, zijn huisarts en andere hulpverleners gesignaleerd.

Neergeschoten

F. ging na het kopen van het mes drie dagen eerder twee keer naar de Haagse Nieuwe Kerk om zijn “belagers” daar aan te vallen, maar beide keren was de kerk dicht. Uiteindelijk stak hij op Bevrijdingsdag drie mensen neer vlakbij station Hollands Spoor. Dat deed hij in de hoop zelf gedood te worden en zo aan de psychische druk te ontsnappen. De politie schoot F. neer voordat hij meer slachtoffers kon maken.

100.000 euro schadevergoedingen

Het OM had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor drie pogingen tot moord en drie bedreigingen met een terroristisch oogmerk. Hoewel de man volgens de rechtbank afschuwelijke strafbare feiten heeft gepleegd is hij geen strafbare dader. Hij wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank heeft aan verschillende slachtoffers en hun naasten schadevergoedingen toegekend tot een totaalbedrag van ruim 100.000 euro.

Bergafwaarts

Malek F. werd voor zijn daad korte tijd opgenomen in de psychiatrische kliniek Parnassia, nadat hij huisraad naar beneden had gegooid uit zijn flat in Den Haag. Hij leed aan een psychose en depressies. Hij blowde en dronk veel nadat hij gevlucht was uit Syrië en zijn vader overleed, maar eind 2017 stopte hij daarmee en werd hij plotseling zeer gelovig. Eind 2017 deed hij zelfs aangifte bij de politie tegen zijn “achtervolgers”. De psychiater van Parnassia stelde in februari 2018 de diagnose dat bij de verdachte sprake was van een onveranderd paranoïde psychotisch toestandsbeeld.