Tbs met voorwaarden na achtervolging

De rechtbank in Utrecht heeft een 43-jarige automobilist uit Rhenen dinsdag veroordeeld tot 200 dagen gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Hij kreeg ook de maximale rijontzegging van vijf jaar opgelegd. Op 19 juni trok hij een spoor van vernieling door Nieuwegein.

Achtervolging

De politie wilde de man aanhouden nadat hij door rood licht was gereden. Hij stopte echter niet en er ontstond een achtervolging. De verdachte reed op hoge snelheid door een woonwijk. Hij reed rakelings langs fietsers en een bromfietser, schampte en botste – in één geval frontaal – tegen andere auto’s. Ook reed hij over een terras in Vreeswijk in een poging aan de politie te ontkomen Op de oprit van de A27 werd de man uiteindelijk klem gereden en aangehouden. Hij bleek onder invloed van cocaïne te zijn.

Tbs

De rechtbank verwijt het de man dat hij gestopt is met het slikken van zijn antipsychotica en cocaïne en alcohol is gaan gebruiken terwijl het gebruik van cocaïne – soms in combinatie met alcohol – de afgelopen drie jaar regelmatig tot psychische klachten heeft geleid. De rechtbank acht het gevaar op herhaling groot. De man heeft psychische problemen, forse schulden, problemen in de relationele sfeer en is zwakbegaafd. Daarom vindt de rechtbank het opleggen van een intensieve en gestructureerde behandeling in de vorm van tbs met voorwaarden noodzakelijk.

Poging zware mishandeling

De rechtbank achtte de man schuldig aan poging tot zware mishandeling van een automobilist, vernielingen, bedreigingen, rijden onder invloed en bezit van cocaïne. De rechtbank sprak de man vrij van poging tot doodslag. De rechtbank vond niet dat de man met zijn rijgedrag opzet had op de dood van de automobilist die hij aanreed.

Het vonnis.