Tbs moordenaar Maartje Pieck verlengd

De rechtbank Zwolle heeft de tbs voor de moordenaar van Maartje Pieck met één jaar verlengd. Jan H. (54) heeft volgens de rechtbank na tien jaar terbeschikkingstelling ‘hoopvolle en succesvolle vooruitgang geboekt’.

Vinger aan de pols

Toch zegt de rechtbank nog de vinger aan de pols te willen houden. Het verloop van de resocialisatie wordt nu op een kortere termijn beoordeeld dan de gebruikelijke twee jaar. De nu 54-jarige man werd in 2001 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de toen 15-jarige Maartje Pieck uit Kampen.

Maartje bracht op 11 juli 2001 folders rond. Toen ze een folder bij Jan H. in de bus had gegooid ging bij hem de knop om. Hij riep het kind na en trok haar naar binnen, met fataal gevolg. Hij verkrachte en doodde haar op zolder.

Stapsgewijs

De rechtbank schat in dat de tbs niet over één jaar klaar is. Het traject dat de kliniek en de onafhankelijke rapporteurs voor ogen hebben, zal nog de nodige tijd in beslag nemen. De man is gebaat bij een stapsgewijze en zorgvuldig voorbereide terugkeer in de samenleving. Het is van belang dat hij verder wordt behandeld, dat er gesprekken zijn en begeleiding is, maar ook dat stapsgewijs de vrijheden en verantwoordelijkheden verder worden uitgebreid.

Voortgang

Het is belangrijk om een vinger aan de pols te houden, tegen de achtergrond van de lange duur van de tbs en de relatief recente voortgang in de behandeling, vindt de rechtbank. De onafhankelijke rapporteurs adviseerden een kortere termijn om motivering en perspectief te houden voor de man. De deskundige van de tbs-kliniek verklaarde dat een verlenging met één jaar niet contraproductief werkt en niets aan het behandelbeleid zal veranderen.

Vorig najaar was er in Kampen bij nabestaanden ongerustheid over een mogelijk verlof van Jan H.