Tbs moordenaar Sabine verlengd

De tbs-maatregel met dwangverpleging van de 57-jarige Martin C. die in 1999 Sabine Jansons uit Maarn doodde is door de rechtbank in Utrecht met twee jaar verlengd.

Hoog risico

De voormalige buschauffeur is in 2001 is veroordeeld voor doodslag en een dubbele verkrachting.

De rechtbank vindt nu dat verlenging nog steeds noodzakelijk is voor de ‘algemene veiligheid van personen’. Uit het adviesrapport blijkt dat er nog steeds sprake is van een ernstige stoornis bij C.. Bij beëindiging van de tbs-maatregel wordt het risico op nieuw (seksueel) gewelddadig gedrag door de rechtbank als hoog ingeschat.

Moeizame behandeling

De behandeling van de man verloopt moeizaam, aldus de rechtbank. In het afgelopen jaar heeft C. de eerste stappen gezet in de samenwerking met zijn behandelaars. Hij werkt steeds actiever mee aan de behandeling en mocht daarom op begeleid verlof.

Maar de kern van zijn problematiek is er nog steeds. Het is volgens de rechtbank niet te verwachten dat er binnen een jaar redenen kunnen zijn om de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen. De rechtbank gaat daarom voorbij aan het verzoek van de verdediging om de tbs met alleen een jaar te verlengen.