Tbs moordenaar Sybine Jansons verlengd

De rechtbank in Utrechts heeft maandag de tbs-behandeling van de moordenaar van Sybine Jansons met twee jaar verlengd. Voor de moord op het 13-jarige meisje uit Maarn kreeg Martin C. in 2002 achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Doorn

Het meisje verdween in 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn onderweg was naar huis. Veel later werd ze dood en misbruikt gevonden in de Grote Heycop, een poldervaart vlakbij Portengense Brug, achter Breukelen in het Groene Hart. C. is aangehouden en veroordeeld, mede op basis van dna. De Nieuwegeiner was eerder veroordeeld voor een serie gewelddadige verkrachtingen.

Nauwelijks vooruit

Uit rapportages van de tbs-kliniek waar de 52-jarige man verblijft zou blijken dat hij nauwelijks vooruit gaat door de behandelingen. De rechtbank schat het gevaar dat hij in herhaling valt onverminderd groot en vindt dat de maatschappij tegen hem worden beschermd. C. zelf heeft geen bezwaar tegen de verlenging. Maar zijn advocaat had wel verzocht om een verlenging van de maatregel voor de duur van één jaar. Dat vindt de rechtbank gelet op de stand van zaken niet aan de orde.