Tbs van kindermoordenaar beëindigd

De tbs-behandeling van de 59-jarige Avi C. wordt onder voorwaarden beëindigd. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen woensdag. C. vermoordde in augustus 2005 de kinderen van zijn toenmalige partner. De vrouw zelf wist ternauwernood te ontsnappen door van het balkon van hun woning in Tolbert te springen. 

Vandaag precies dertien jaar geleden sloeg C. de 4-jarige Damaris met een kandelaar en sneed haar hals door. De 2-jarige Daniël werd gewurgd. Avi C. zou door amfetaminegebruik in een drugspsychose zijn beland en in die toestand de moorden hebben gepleegd.

Vrijwilligerswerk

Dagblad van het Noorden meldt dat de begeleiders van C. in de tbs-kliniek vinden dat het de goede kant op gaat met de veroordeelde man. Hij woont inmiddels zelfstandig in Utrecht en doet vrijwilligerswerk. Zodra de tbs-maatregel definitief wordt beëindigd wil hij zich vestigen bij familie in zijn geboorteland Israël. De voorwaardelijke beëindiging is een eerste stap in die richting, zo schrijft de krant.

‘Playing crazy’

Avi C. werd in 2006 veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. In 2010 werd dat in cassatie vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De tbs-behandeling begon in 2015. Een psychiater constateerde tijdens een van de onderzoeken naar C. dat de verdachte zijn stoornis deels nabootste. ‘Playing crazy’ noemde de deskundige dat.