TBS verkrachter verlengd

De rechtbank van Rotterdam heeft de tbs van Richard P. met twee jaar verlengd. P. verkrachtte en stak Arianne Grootendorst neer in haar woning in Rotterdam. Hoewel het slachtoffer in haar hals was gestoken wist zij zich op miraculeuze wijze in veiligheid te brengen. Grootendorst schreef een aangrijpend boek over wat haar overkwam. 

Het boek Over de rand verscheen eind vorig jaar.

Overprikkeld

Uit de rechtszitting gisteren bleek dat P. in de tbs-kliniek snel overprikkeld kan raken. Daarbij kan hij seksueel-agressief gedrag vertonen. De behandeling is er vooral op gericht om dat te voorkomen. P. heeft ook last van wanen. Zo nu en dan mag hij met begeleid verlof, maar daar maakt hij weinig gebruik van. Zijn advocaat liet weten dat P. het liefste in de kliniek blijft zitten.

P. was niet aanwezig bij de rechtszitting. De rechters probeerden tijdens de zitting telefonisch contact met hem te krijgen, maar hij weigerde aan de telefoon te komen.

Longstay

Naar verluidt heeft P., die inmiddels veertien jaar op de longstay-afdeling van een tbs-kliniek verblijft, het boek van Grootendorst niet gelezen. ‘Over de Rand is een aangrijpend en loeispannend boek! Wat vooral opvalt is de schrijfstijl van de auteur. Je wordt meteen meegesleept in dit huiveringwekkende verhaal. Ik las het in een ruk uit’ zo schrijft iemand op Bol.com.

De auteur tijdens een interview zelf over haar boek: ‘Ik heb willen laten zien wat een verkrachting en moordaanslag met een slachtoffer doet. Ik vind het belangrijk dat dat gehoord wordt. Het zou ook mooi zijn als het boek troost kan bieden aan andere vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Verkrachting komt vaak voor, het beschadigt mensen voor de rest van hun leven.’

Hier eerdere berichten:

Verkrachting en moordpoging in Rotterdam

In het hoofd van een verkrachter

‘Het beschadigt mensen voor de rest van hun leven’