Tbs voor doodslag vrouw (UPDATE)

De rechtbank in Breda heeft Johan S. (48) dinsdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor doodslag op zijn vrouw Nicole Halma en de poging tot moord op zijn 10-jarig zoontje. Toen hij die daad beging, op 31 maart 2014 in Oosterhout, was hij volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Onmenselijk

De rechtbank vindt het onmenselijk om S. in de gevangenis op te sluiten en wil dat hij direct behandeld wordt. De man heeft een persoonlijkheidsstoornis en is zwaar depressief. Bijwerkingen van de antidepressiva zorgden volgens de rechtbank mede voor een toestand waarin hij ertoe kwam zijn vrouw om het leven te brengen.

Overdosis

Niet lang voor de doodslag wilde hij ’s nachts zijn vrouw al ombrengen, maar op dat moment hield iets in hem hem tegen. Hij nam een overdosis antidepressiva. Zijn vrouw kwam dat te weten en belde 112. Daarop werd Johan S. zo woedend dat hij haar alsnog doodde door haar te wurgen en door te slaan en snijden met een hamer en een mes die hij klaar had liggen.

Overleg

In de uitspraak schrijft de rechtbank dat S. ten aanzien van de poging om zijn zoontje te doden een kort moment van beraad en kalm en rustig overleg heeft gehad. Hij beschouwde het doden van zijn zoon als de enige en beste oplossing om ook zijn zoon uit zijn lijden te verlossen.

Met die intentie is verdachte naar beneden gegaan om [het jongetje] neer te steken. Anders dan de verdediging heeft betoogd, levert het meermalen steken in de rug, in de buurt van vitale organen, wel degelijk geweldshandelingen op die naar hun uiterlijke verschijningsvorm zijn gericht op het toebrengen van dodelijk letsel. Dat het letsel uiteindelijk beperkt is gebleven tot enkele krassen en snijwonden – naar alle waarschijnlijkheid omdat de punt van het mes brak – doet daaraan niet af.