Tbs voor klimmoord

Een 21-jarige jongen is vandaag tot tbs veroordeeld omdat hij tijdens een klimpartij in Frankrijk zijn Zweedse vriend (26) wurgde met een klimtouw omdat hij hem niet meer vertrouwde en zijn pinpas wilde hebben. Elzia M. bracht Jan-Mikael Jonzen om het leven in het voorjaar van 2009 omdat hij hem tijdens de vakantie als een gevaar was gaan zien en bang was vergiftigd te worden. De rechtbank vond het bewezen dat M. aan ernstige schizofrenie lijdt en vond twee jaar voorarrest wel genoeg.

De rechtbank wil dat de jongen zo snel mogelijk psychiatrisch behandeld wordt en deed direct na requisitoir en pleidooi uitspraak.

M. had na de moord het lichaam van zijn vriend verstopt in een greppel en was met diens auto naar huis gereden. Op Koninginnedag 2009 deed hij een een briefje door de bus bij de vriendin van Jonzen. Hij schreef dat ze ruzie hadden gekregen en dat hij niet wist waar hij was. De vriendin schakelde de politie in.

M. heft tijdens een eerdere zitting bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Hij swerkte mee aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. 

Zie NOS.