Tbs voor man die Oma Toni doodde

De rechtbank in Amsterdam heeft de 25-jarige Vino H. veroordeeld voor de moord op mevrouw Heeremans, bekend als Oma Toni. Hij wordt ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij krijgt tbs.

Wraak

De man stak de 96-jarige vrouw op 19 maart vorig jaar op klaarlichte dag in de Amsterdamse Pijp vier keer met een mes in hoofd en buik. Drie weken later is zij in het ziekenhuis overleden. De man heeft verklaard dat hij Oma Toni neerstak omdat hij wraak wilde nemen op zijn vader die hem vaak mishandeld zou hebben. Op de bewuste dag kwam hij met de trein naar Amsterdam om iemand ‘iets ergs’ aan te doen. Hij zocht opzettelijk een zwak en kwetsbaar persoon, omdat hij anders bang was zelf te worden gestoken. Hij koos Oma Toni uit omdat zij oud was en alleen liep. Hij volgde haar en wachtte tot er niemand in de buurt was en heeft haar toen van achteren aangevallen.

​Causaal verband

Oma Toni is drie weken na de steekpartij overleden, nadat zij had besloten haar medische behandeling te staken. Ondanks deze keuze wordt haar dood aan de man toegerekend. De rechtbank volgt de conclusies van de psychiater en de psycholoog dat de man lijdt aan schizofrenie van het paranoïde type en volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij is ernstig ziek en heeft dringend behandeling nodig. Zonder dat is de kans op herhaling zeer groot. Gezien de ernst van de stoornis moet hij langdurig en intensief worden verpleegd.

Het Openbaar Ministerie had ook tbs geëist.