Tbs voor ombrengen ijzerhandelaar (UPDATE)

De rechtbank in Den Bosch heeft tbs met dwangverpleging opgelegd aan een 25-jarige Eindhovenaar voor het doden van de 71-jarige oud-ijzerhandelaar Lowie van Lent uit Den Bosch, op 4 september vorig jaar. De officier van justitie had hetzelfde gevorderd.

Grote problemen

De Eindhovenaar had voor het ombrengen van Van lent al een geschiedenis van zware geestelijke problematiek achter de rug. In 2013 had hij een psychose doorstaan. In de avond van 4 september haalde de politie hem uit het huis van zijn pleegouders omdat hij voor grote problemen zorgde. Op het bureau oordeelde een medewerker van het crisisteam van de GGZ dat er geen reden was voor een crisisopname. Midden in de nacht kwam hij op vrije voeten.

Bloedsporen

Die ochtend heeft de man Lowie van Lent om het leven gebracht. Hoe dat precies is gebeurd is in nevelen gehuld. Tijdens de zitting zei de verdachte dat hij zich niets herinnerde van wat er was gebeurd. Op zijn shirt van de verdachte zaten onder meer drie bloedsporen met dna van het slachtoffer. Op zijn broek zat water dat zeer waarschijnlijk afkomstig is uit het deel van het riviertje de Aa waar Van Lent is gevonden. Ook werd onder de nagels van het slachtoffer celmateriaal van de verdachte gevonden. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de verdachte Van Lent heeft omgebracht.

Ontoerekeningsvatbaar

De verdachte is die ochtend van de weg gehaald door de politie omdat hij slingerend reed in een 25-kilometer-voertuig dat van Lowie van Lent bleek te zijn.

De rechtbank neemt de conclusies in rapporten van een psycholoog en een psychiater over de verdachte over. Waarschijnlijk was de Eindhovenaar destijds psychotisch en daarom ontoerekeningsvatbaar.

Het vonnis.