Tbs voor prostitueren zwakbegaafde vriendin

Een 22-jarige man uit Heeswijk-Dinther die zijn zwakbegaafde ex-vriendin in de prositutie liet werken, moet een jaar de cel in. Ook moet hij worden opgenomen in een tbs-kliniek. Dat heeft de rechtbank Den Bosch beslist.

Afspraken

De rechtbank acht bewezen dat hij schuldig is aan mensenhandel en bedreiging. Hij man dwong zijn ex-vriendin zich te prostitueren. Hij plaatste seksueel getinte foto’s en seksadvertenties op een website. De foto’s waren van een jonge vrouw met wie hij een relatie had gehad. De man regelde vervolgens afspraken met klanten die op de advertenties reageerden en sprak een prijs af voor seksuele handelingen. Hij bepaalde wanneer de vrouw welke klant moest bedienen, regelde een chauffeur die de vrouw naar de klanten bracht en kreeg een deel van het door haar verdiende geld.

Kogel

De rechtbank veroordeelt de man ook voor bedreiging. Hij verstuurde in juli 2014 foto’s via zijn telefoon waarop hij met een (nep)vuurwapen stond afgebeeld. Hij voegde daarbij de tekst toe de ontvanger ‘een kogel door zijn kop te schieten’.

Persoonlijkheidsstoornis

De rechtbank vindt het zeer laakbaar dat de man een kwetsbare, zwakbegaafde vrouw in de prostitutie liet werken met als doel er zelf financieel beter van te worden. Dat de vrouw instemde met het werk, maakt het handelen van de man niet minder strafwaardig. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de man volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar is. Er is sprake van een persoonlijkheidsstoornis. Zonder behandeling is de kans op herhaling groot. Volgens de rechtbank is het voor de veiligheid van anderen dan ook noodzakelijk om tbs met voorwaarden op te leggen. De man moet zich onder meer laten behandelen voor zijn drugsverslaving en hij moet meewerken aan een klinische opname. Ook mag hij een jaar lang geen contact meer opnemen met de vrouw of in haar buurt komen.

Zie het vonnis.