Tbs’er: opnieuw tbs met de finish in zicht

Een 45-jarige man die werd verpleegd in de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen heeft opnieuw tbs opgelegd gekregen van de Groningse rechtbank. Volgens het Dagblad van het Noorden maakte hij zich schuldig aan vrijheidsberoving, huisvredebreuk en twee overvallen.

Maand

Een en ander vond plaats op 15 december 2015 toen hij op proefverlof was. Een maand later zou zijn dwangverpleging na vijftien jaar zijn beëindigd. Aan de rechtbank vertelde de man dat hij flipte omdat hij vergiftigde cannabis in een coffeeshop had gekocht. De rechtbank vindt dat onwaarschijnlijk.

Deskundigen denken dat hij de fout inging omdat de druk als gevolg van zijn naderende invrijheidstelling te groot werd. In een rapportage aan de rechtbank stellen de deskundigen dat de man met de nieuwe misdrijven de wens wilde aangeven langer vast te blijven.

Weinig perspectief

Zijn behandelaars zien weinig perspectief voor de man. De rechtbank concludeert dat de man de structuur van de tbs-kliniek nodig heeft om te kunnen functioneren. Met de nieuwe tbs vervalt zijn eerder opgelegde maatregel. Hij krijgt ook 24 maanden voorwaardelijke celstraf. Aan de gedupeerden moet hij schadevergoedingen betalen van 2400 euro.