Te huur voor een dagdeel: pistool of aanvalsgeweer

Criminelen in Mexico Stad verhuren vuurwapens in allerlei soorten en maten. Van 300 pesos voor een alarmpistool of een onklaar gemaakt type, tot 3.000 pesos (140 euro) per dag voor een 9 mm pistool, aldus Mexicaanse media.

Overvallen

Er worden kleine .22 of .25 wapens aangeboden (omgerekend 37 euro per dag), maar ook AR-15 automatische geweren, ware oorlogswapens, voor 420 euro per dag. Eén van de verhuurders die een verslaggever sprak zegt dat de wapens afkomstig zijn van import uit de Verenigde Staten of zijn ontvreemd bij het Mexicaanse ministerie van Defensie. De serienummers zijn er altijd af gevijld.

De verhuurder zegt dat niet alleen criminelen de wapens huren, maar ook mensen die zich onveilig voelen, zoals ‘artsen, afgestudeerde mensen met vrije beroepen’. Maar hij verhuurt ook aan criminelen:

Het kan zijn dat ze er een bus mee willen overvallen, of een winkel, of om te doden. Als ze mij maar geld geven.

Hij zegt niet voor enig groot drugskartel te werken. Een andere dealer zegt regelmatig ’s ochtends een wapen te verhuren dat hij ’s avonds terugkrijgt.

Tepito

Centrum voor veel illegaal zakendoen in Mexico Stad is het gebied rond de Tepito-markt. Vanaf ongeveer 10.00 worden wapens, aangevoerd vanuit stashes buiten de stad, uitgegeven. Teruggeven gebeurt meestal ’s avonds. Maar volgens de krant El Sol de México wordt er ook verhuurd vanuit woningen in omliggende plaatsen als Naucalpan, Cuautitlán, Cuautitlán Izcalli, Tultepec en Tultitlán.

Slecht herleidbaar

Het verhuren van wapens schijnt al zeker een tiental jaren te gebeuren, momenteel zou de vraag stijgen. Criminaliteitscijfers en vooral geweldscijfers in Mexico Stad zijn stijgende. In de eerste twee maanden van dit jaar waren er 257 moorden in de gigantische stad, waar bijna 21 miljoen mensen wonen.

Legale en illegale wapenhandelaren in de Verenigde Staten doen al sinds jaar en dag hele goede zaken in Mexico. Het land heeft een slecht functionerend systeem voor registratie en “tracing” van het gebruik van vuurwapens. Voor criminelen is het daarom aantrekkelijk om een gehuurd wapen te gebruiken voor een liquidatie omdat het slecht herleidbaar is naar de dader.