Te weinig kennis en ervaring bij recherche

De recherche heeft moeite met het opsporen van misdrijven door ‘een te laag kennisniveau en gebrek aan ervaring’ bij de politie. Dat staat te lezen in het rapport Recherchetoestanden van de Politieacademie, dat in totaal 160 ‘knelpunten’ vond. Naast een gebrek aan kennis en ervaring worden ook te grote administratieve lasten en een angstcultuur bij politie en het OM genoemd.

Dat meldt NRC Handelsblad. De studie vond al in 2011 plaats, maar werd nooit gepubliceerd vanwege de negatieve resultaten. Het rapport is nu in handen van NRC, nadat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie afgelopen week al stelde dat het niveau van de opsporing te laag ligt.

Situatie nu nog erger

Sinds 2011 is de situatie alleen maar erger geworden, stelt Nicolien Kop van de Politieacademie in de krant. Kop werkte mee aan de studie. Zij stelt dat er een tekort is aan specialisten in cybercrime en financieel-economische criminaliteit. Ze stelt dat deze specialisten van buiten de politie moeten worden gehaald:

Het gaat hier om terreinen die veel huidige rechercheurs niet aantrekkelijk vinden. Ze zijn bij de politie gegaan om op straat boeven te vangen. Snuffelen in papieren wordt niet het meest sexy onderdeel van de recherche gevonden.

OM bang voor imago

Daarnaast zou er een angstcultuur bij de politie heersen. Het OM is bang voor een negatief imago, en rechercheurs zijn bang om fouten te maken.

Rechercheurs durven het hoofd niet boven het maaiveld uit te steken en dat speelt te meer in deze onzekere tijden van reorganisatie. Je wilt natuurlijk wel graag blijven.

Zie ook:

‘Kwaliteit recherche onvoldoende’

Amsterdamse recherche veel te wit