Team Spoorloos nog altijd vast

De vrijlating van Derek Bolt en Eugenio Follender laat nog altijd op zich wachten. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn ze nog steeds niet vrijgelaten door de rebellenbeweging ELN in Colombia. De twee journalisten werden afgelopen zaterdag ontvoerd in het noordoosten van het land.

Verschillende functionarissen van de Colombiaanse overheid en de rebellengroep zelf meldden gisteren dat een vrijlating op handen zou zijn. De twee zouden spoedig op vrije voeten komen. Maar een dag na deze berichten zit er nog steeds geen beweging in de zaak.

Vertraging

De gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander zei gisteren rond 17.00 uur tegen NOS-correspondent Marc Bessems dat de guerrillabeweging ELN ze binnen enkele uren zou vrijlaten. De ELN zelf twitterde dat de twee in goede gezondheid verkeerden en spoedig vrij zouden komen. Het is onduidelijk waarom de zaak nu vertraging oplevert. Achter de schermen wordt druk onderhandeld door de katholieke kerk en de Nederlandse ambassade. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft donderdagavond gezegd dat er rechtstreeks contact is tussen de ambassadeur en de ELN. Hij zei dat in de marge van het staatsbezoek aan Italië.