Transportdiefstal daalt, politieteam verdwijnt

Het aantal diefstallen van de lading van vrachtwagens is in de eerste zes maanden van dit jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het KLPD. In het eerste half jaar van 2011 werd er 431 keer lading gestolen, dit jaar nog 176 keer. Dat is een daling van 59 procent. Maar met de invoering van de Nationale Politie wordt het speciale team dat zich met dit soort diefstallen bezighoudt, opgeheven.

Het Landelijke Team Transportcriminaliteit rolden in de afgelopen twee jaar drie groepen op die zich op grote schaal bezig hielden met ladingdiefstal. In totaal werden 50 verdachten aangehouden. Ook is het aantal beveiligde parkeerplaatsen sterk tegenomen.

Met de komst van de Nationale Politie, die in 2013 wordt ingevoerd, zal het team verspreid worden over de verschillende rechercheteams over het land. ‘Dat is het domste wat je kan doen’, aldus Jaap Stalenburg van transportverzekeraar TVM in De Telegraaf. ‘Want er mogen nu een paar dadergroepen vastzitten; over een half jaar zijn die weer vrij. En dan hebben we het niet eens over het Europese banditisme waarbij bendes over de grenzen heen dit soort criminaliteit plegen. Er is sprake van een wapenwedloop met die groepen. Die gaan we zo straks echt verliezen.’

Olav Beckers, die tot 31 december landelijk coördinerend Officier van Justitie Transportcriminaliteit is, zegt in dezelfde krant dat hij verwacht dat in het nieuwe politiebestel dezelfde aandacht voor transportcriminaliteit blijft bestaan.