Ombudsman: Teeven maakte fout

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie zou volgens het Algemeen Dagblad een Amsterdamse ondernemer hebben geruïneerd. Ruud B. had een sleepbedrijf in Amsterdam dat door de toenmalige officier van justitie Teeven als crimineel werd neergezet. Het bedrijf ging vervolgens failliet. Crimesite voegt daaraan toe: waarom schreef Teeven die brief?

Ruud B. had een sleepbedrijf bij de Amsterdamse Coentunnel. Bij ongelukken op de A10 of andere snelwegen dichtbij Amsterdam namen politie en Rijkswaterstaat contact met hem op. B. had door deze klanten een goede business. Tot 28 februari 1996. Dan valt er een brief van de Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven op de mat bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Volgens de brief van Teeven staat ondernemer Ruud B. in contact met georganiseerde misdaad die hasj smokkelen via de Amsterdamse haven. Hoewel deze bewering niet wordt gestaafd met bewijs of vervolging komt hiermee een einde aan de opdrachten die Verkeer en Waterstaat aan het bergingsbedrijf gunnen.

Na vele procedures tegen de staat wint B. in 2006 een zaak bij de Haagse rechtbank, die hem in het gelijk stelt: hij is onrechtmatig behandeld door het Openbaar Minsterie en de staat. Maar er volgt geen schadevergoeding. 

Nu heeft de Nationale Ombudsman geconcludeert dat B. onbehoorlijk is behandeld. Het ministerie van Justitie reageert echter niet en verwijst naar het College van Procureurs-generaal. Dat zal nu schriftelijk met de Ombudsman in contact treden.

Bronkhorst kampt met een slechte gezondheid en depressies.

Wat zit er achter deze zaak?

Lees verder:

Teeven, sleepbedrijf en Douanerecherche