Teeven: ‘Opstelten wist dat het om 4,7 mio ging’

De onderzoekscommissie onder leiding van Marten Oosting die de gang van zaken rond de Teeven-deal onderzoekt is nog maar net begonnen of het zwarte pieten – of moeten we zeggen vuilspuiten – is al begonnen. Volgens Het Parool heeft oud-staatssecretaris Fred Teeven uitspraken over deze kwestie gedaan tijdens een VVD-bijeenkomst in Amsterdam.

Door @Wim van de Pol

Volgens voormalig staatssecretaris Fred Teeven wist minister Ivo Opstelten wel degelijk dat de deal met drugshandelaar Cees H. om een bedrag van 4,7 miljoen gulden ging. Opstelten heeft dat altijd ontkend. De Tweede Kamer wil nu opheldering.

‘Verkeerde keuze’

Teeven zegt dat hij het werkelijke bedrag van de deal in een gesprek met een directeur-generaal heeft genoemd. ‘Maar Ivo heeft er welbewust voor gekozen mijn herinnering niet te gebruiken.’ Teeven noemt dat een ‘verkeerde keuze.’

Bewijzen

Teeven en Opstelten moesten in maart het veld ruimen nadat bleek dat Opstelten de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een deal die Teeven in 2000 sloot met H.. Opstelten beweerde dat het ging om een bedrag van 1,25 miljoen gulden en dat van de deal geen documentatie beschikbaar was. Later bleek dat H. 4,7 miljoen gulden ontving en dat er wel degelijk bewijzen te vinden waren op het departement.

‘Onvoldoende herinneringen’

De vraag is wie er nu liegt: Opstelten schreef immers aan de Tweede Kamer dat Teeven ‘onvoldoende herinneringen’ had. Maar nu impliceert Teeven dus dat Opstelten loog. Het stuk in Het Parool roep tal van vragen op. Wie was de directeur-generaal die kennelijk aanwezig was bij het gesprek tussen Opstelten en Teeven in maart vorig jaar? Kwam in dat gesprek ook aan de orde dat er al (digitale) documentatie  over de hoogte van het door H. ontvangen bedrag op het departement was gevonden?

Rutte

Een volgende vraag. Wat wist premier Rutte dan nu eigenlijk precies over het bedrag en de al dan niet gevonden documentatie? Want als de minister het – dixit Teeven nu – wist, dan zou de minister-president in zulk een gevoelige kwestie toch ook van hoed en rand moeten weten. De Commissie Oosting kan het vragen aan de betrokken directeur-generaal, of, aan andere ambtenaren die bij dit overleg aanwezig was. Of zijn er misschien toch nog andere besprekingen geweest?

Vermoeden

Het is jammer dat we in Het Parool niet lezen of de vragen hierboven aan Teeven tijdens de VVD-bijeenkomst zijn gesteld en of de tot vandaag zwijgzame Teeven hierop heeft geantwoord. D66, CDA, en de ChristenUnie willen in ieder geval van premier Rutte antwoord op deze vragen. Alexander Pechtold (D66) in Het Parool: ‘We hebben hier acht uur over gedebatteerd en ik wil nu graag weten wat de rest van het kabinet hiervan wist. Wat wist de premier zelf?’. Pechtold heeft in maart vorig jaar al om het verslag van dat gesprek gevraagd omdat daar in zou staan dat Teeven het ‘globale bedrag’ aan de minister had gemeld. Dat vermoeden heeft Teeven in Het Parool bevestigd.

Brisant

Waarom laat Teeven deze beschuldiging over een partijgenoot op dit moment naar Het Parool lekken? Wie liegt er? De Commissie Oosting heeft een brisant werkterrein. De onderzoeksresultaten kunnen zomaar de positie van de minister-president in gevaar brengen. Waarom reikt deze kwestie zo ver?

Hakkelaar heeft getuige over deal Cees H.

Alle berichten over de zaak.