Fred Teeven tegen de enkelbandjes

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) is niet weg te slaan van de voorpagina’s. Na hervormingen bij de tbs kondigt hij nu aanpassingen aan in het penitentiaire beleid: enkelbandjes moeten weg, zo bevestigt het ministerie van Justitie een bericht in de papieren AD. Thuisdetentie vindt Teeven geen geloofwaardige vervanging van een gevangenisstraf. Daarom veegt hij het plan, voor een wettelijke regeling van thuisdetentie bij opgelegde gevangenisstraffen tot maximaal drie maanden, van tafel. Zijn voorganger Nebahat Albayrak (PvdA) was voorstander van thuisdetentie omdat het delinquenten beter zou re-socialiseren.

Thuisdetentie is ooit ingevoerd ten tijde van het cellentekort. Inmiddels staan er cellen leeg.

De Tweede Kamer was al tijdens het bewind van Albayrak – onder leiding van Fred Teeven – te hoop gelopen tegen het plan van Albayrak. Teeven noemde het toen ’te triest voor woorden’ dat afgestraften ’thuis met een krat op de bank’ hun tijd zouden kunnen doorbrengen.

Albyarak verdedigde haar plan door te stellen dat tijdens een enkelbanddetentie alcohol- en drugsgebruik niet zijn toegestaan. En dat onverwachte thuiscontroles met bloedonderzoek op dit verbod zouden toezien.