Teeven wil onderzoek naar tbs-kliniek

Fred Teeven (staatssecretaris Veiligheid en Justitie) heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd om onderzoek te doen naar drie sterfgevallen vorige week in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Dat heeft een woordvoerster zondag laten weten.

IGZ

Van de sterfgevallen was al een melding gemaakt bij het IGZ. Die bepaalt dan of er een onderzoek komt naar de dood van de drie cliënten van de inrichting. Teeven wil in ieder geval via een eventueel onderzoek alle feiten op een rijtje krijgen.

Tweede Kamer

CDA, SP en D66 hebben de staatssecretaris opgeroepen om onderzoek te laten doen. Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) laat aan het AD weten: ‘Drie doden in zo’n korte tijd is schokkend te noemen en zorgelijk. Er moet onderzoek komen. En daar bedoelen we niet een aangekondigd inspectiebezoek mee, maar snel, onverwachts en grondig.’

Dit is de Dag

Zaterdag maakte EO-radioprogramma ‘Dit is de Dag’ (DIDD) als eerste melding van de sterfgevallen. Een tbs’er stierf in de nacht van dinsdag op woensdag aan een maagbloeding. Donderdag overleed een 45-jarige bewoner aan een hartstilstand en vrijdag pleegde een tbs’er zelfmoord.

Contrast

Volgens de officiële cijfers sterft er gemiddeld een persoon per jaar in de kliniek, drie in een week is dan opvallend. In de kliniek heerst er veel onrust, dat laat een tbs’er aan DIDD weten: ‘Patiënten voelen zich niet veilig en hebben veel vragen over de dood van hun drie medepatiënten en of de kliniek daarbij wel goed gehandeld heeft. De druk op het personeel is gigantisch.’

Misstanden

Het programma bracht in april dit jaar verschillende misstanden in De Rooyse Wissel aan het licht. Zo konden tbs’ers op een gesloten afdeling beschikken over: vlees- en slagersmessen, drugs, telefoons en contact geld. Het onderzoek door het IGZ is inmiddels afgerond en zou deze week naar de Tweede Kamer worden verstuurd.

EO-verslaggever Roelof Bosma over de misstanden eerder dit jaar bij Pauw en Witteman.

Lees ook:

Tbs-kliniek 'dichtgegooid' na ophef

Vermiste tbs’er opgepakt in Hema