Teeven wil meer prestaties van gedetineerden

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil promotie en degradatie invoeren voor gevangenen die respectievelijk hun best doen hun leven te beteren en gevangenen die dat juist helemaal niet doen. Dat zegt hij in de Volkskrant van zaterdag.

‘Gedetineerden kunnen promoveren als ze bereid zijn een interne opleiding te volgen en goed presteren op arbeid. Mensen die bereid zijn zich een beetje fatsoenlijk te gedragen, kunnen eerder in aanmerking komen voor meer vrijheden. Omgekeerd gaan we geen verlof meer geven aan mensen die niet willen reïntegreren.’

Teeven wil het nieuwe regime eind dit jaar invoeren. Voor alle gedetineerden wordt een detentieplan opgesteld met allerlei gedragskenmerken. Wie voor de vierde of vijfde keer in de cel belandt, krijgt automatisch het soberste regime. De staatssecretaris ‘acht het niet verantwoord te blijven investeren’ in recidivisten. Ook worden bij het opstellen van het plan minder privileges gegund aan plegers van zware gewelds- en zedendelicten.

Meer bij de Volkskrant