Teeven wil veel meer enkelbandjes

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat volgend jaar de inzet van elektronisch toezicht wordt verdubbeld. In het tv-programma Eva Jinek op Zondag zei hij de wetgeving voor elektronisch toezicht te willen aanscherpen. Hij wil zo voorkomen dat slachtoffers hun daders weer tegen het lijf lopen. Hij heeft daarover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De maatregel is bedoeld voor gewelddadige overvallers, daders van huiselijk geweld en zedendelinquenten. Met een enkelband kan worden vastgesteld of veroordeelden een locatieverbod of een contactverbod ook echt naleven.

Per jaar wordt nu ongeveer 180 keer per jaar elektronisch toezicht opgelegd en Teeven wil dat verdubbelen. Dat kost dan wel zeker vier miljoen euro. Het Openbaar Ministerie gaat bij het eisen van voorwaarden altijd overwegen of elektronisch toezicht kan worden gevraagd.

Teeven stelde zich overigens in februari van dit jaar in de publiciteit fel op tegen enkelbandjes, omdat hij die straf geen alternatief vindt voor detentiestraf.

Daders van roofovervallen moeten na het uitzitten van een celstraf nog twee jaar een enkelband dragen. Die vorm van elektronisch toezicht moet voorkomen dat een dader weer in de fout gaat.