Teeven: harder tegen criminele pubers

Jongeren die een ernstig delict begaan, kunnen voortaan een langere celstraf krijgen. Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft plannen uitgewerkt voor een speciaal strafrecht voor adolescenten tussen de 15 en 23. Teeven zegt in De Telegraaf dat deze jongeren voortaan niet alleen volgens het jeugdstrafrecht, maar ook volgens het volwassenenstrafrecht kunnen worden veroordeeld. De maximale duur van jeugddetentie gaat omhoog van 2 naar 4 jaar. Voor een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf kan niet meer alleen een taakstraf worden opgelegd.

Verder zal de rechter de mogelijkheid krijgen om de zogenaamde jeugd-tbs (pij-maatregel) om te zetten naar reguliere tbs als blijkt dat de dader nog altijd gevaarlijk is als de pij-maatregel eindigt.

Teeven wil een consequente en samenhangende aanpak van risicojongeren. Zo wil hij vaker elektronisch toezicht gaan toepassen. Ook wil hij het gezin van de jonge dader beter in de gaten houden en komt er streng optreden als een taakstraf is mislukt.

Na de zomer komt Teeven met plannen om jongeren tijdelijk in een jeugdinrichting te kunnen plaatsen, de zogenoemde time-outregeling.