‘Teeventap mogelijk opzettelijk verwijderd’

Het telefoongesprek tussen de van corruptie verdachte Jos van Rey en voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven is mogelijk opzettelijk verloren gegaan. Van Rey werd op dat moment getapt, maar de opname van het gesprek ging verloren door een storing. Die storing is mogelijk opzettelijk veroorzaakt.

Dat concludeert hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen van de Vrije Universiteit op basis van een rapport van de Auditdienst Rijk (ADR), die moest uitzoeken wat er precies met de tap is gebeurd. Van Koppen zegt tegen het radioprogramma Argos dat het meest waarschijnlijke scenario is dat ‘iemand op het moment suprême de stekker eruit heeft getrokken’.

Toenmalig minister Ivo Opstelten meldde in februari nog dat het onderzoek van de ADR een aanwijzingen van opzet had aangetoond.

Resetten zonder toestemming

Teeven en Van Rey belden elkaar in 2012 over een kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond. De burgemeesterskandidaat is eerder veroordeeld voor het aannemen van informatie van Van Rey over vragen die in het gesprek tussen de kandidaat en de gemeenten zouden worden gesteld. De telefoon van Van Rey werd op het moment van het gesprek met Teeven afgeluisterd door het Amerikaans-Israëlische bedrijf Verint, in opdracht van de politie.

Verint was in september 2012 de enige die wist dat er een storing had plaatsgevonden in het systeem, meldt Argos. Daarop besloot het bedrijf zelf het systeem op te starten, zonder daar toestemming voor te vragen aan de politie. Dat is wettelijk verplicht, omdat met het opnieuw opstarten van het systeem opgenomen gesprekken verloren kunnen gaan.

Verint wil geen informatie delen

Het rapport van de ADR laat volgens Van Koppen en hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs veel te veel vragen open. Dat komt onder meer omdat de onderzoekers een strikte opdracht van het ministerie mee hebben gekregen, waarin werd omschreven dat het rapport geen conclusies mocht bevatten. Verint weigerde bovendien logboekgegevens vrij te geven. Jacobs zegt daarover:

Het tappen – een heel ingrijpend proces in een democratische rechtstaat – wordt door de Nederlandse overheid uitbesteed aan een privébedrijf. Dat kan, om technische redenen. Maar dan zou je verwachten in zo’n gevoelig proces dat de overheid eist dat hier absolute transparantie betracht wordt. En dat zo’n bedrijf vertelt wat er aan de hand is, bij incidenten. Dat vind ik nog het meest opvallende, dat het bedrijf zegt: wij weten van het incident maar wij vertellen u gewoon niet wat er aan de hand is. En dat het bedrijf daarmee wegkomt.

Argos wordt zaterdag om 14 uur uitgezonden op Radio 1.