Minder snel vervroegd vrij

Daders van misdrijven waarbij slachtoffers zijn gevallen mogen niet zomaar vervroegd vrijkomen. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie vindt dat altijd de belangen van slachtoffers moeten worden meegewogen. Hij zegt dat in een interview met De Telegraaf. Teeven zegt dat naar aanleiding van het vervroegd vrijkomen van de man die vorig jaar cabaretière Floor van der Wal doodreed in Amsterdam.

 

De ouders zijn verontwaardigd dat de dader zes weken eerder vrijkwam om zijn terugkeer in de samenleving voor te bereiden. In het kader van zogenoemde detentiefasering mocht hij onder begeleiding aan zijn resocialisatie beginnen. Het Openbaar Ministerie had een negatief advies gegeven over het ingaan van de detentiefasering, maar de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft dat na positieve adviezen van andere instanties toch doorgezet.

Teeven zegt nu in de circulaire en in de penitentiaire beginselenwet op te nemen dat de belangen van slachtoffers bij zo’n beslissing moeten worden meegewogen. Zaken waarbij gevangenen tegen het advies van het OM in eerder vrij dreigen te komen, moeten op een hoger niveau tegen het licht worden gehouden. De beslissing komt dan bij de directeur gevangeniswezen van het ministerie te liggen.

Het belang van slachtoffers moet veel zwaarder meewegen bij de beslissing of gevangenen al voor het einde van hun straf naar buiten mogen om te ‘resocialiseren’. Teeven: ‘Dat die dader eerder vrijkomt, heeft niet met de politie of het OM te maken maar met ons stelsel van detentiefasering. Natuurlijk kun je zeggen dat de laatste zes weken niet meer uitmaken, maar dat doet geen recht aan wat de ouders van dat meisje hebben meegemaakt.’