Tegen York M. 15 jaar geëist

De officier van justitie in Amsterdam heeft woensdag tegen de Amsterdammer York M. 15 jaar cel geëist wegens het beschieten van de rechtbank in Amsterdam met een raketwerper en een poging tot doodslag op een jongen in een uitgaansgebied in Amsterdam-Zuid. Medeverdachte Omar T. hoorde vijf jaar tegen zich eisen voor deelname aan de actie met het militaire wapen tegen de rechtbank. De officier vindt dat de aanslag op de rechtbank de samenleving ‘een schok’ heeft toegebracht. 

 

 

‘De actie getuigt van de grootst mogelijke minachting tegen de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie’, aldus de officier. Over de aanslag in de Ferdinand Bolstraat zei hij dat York M. de jongen had geprovoceerd tot een vechtpartij om hem daarna in de borst te schieten.

M. is zijn criminele carrière begonnen als lastige hangjongere in de Amsterdamse Diamantbuurt maar hij heeft zich al snel ontwikkeld tot een geharde crimineel. In november 2008 schoot hij met een vriend een drugshandelaar in beide benen op de Ruysdaelkade in De Pijp. In 2009 kreeg hij 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier in Woerden.

Lees ook:

 Was York M. verdacht in Knufman-moord? 

Alle berichten over de zaak.